14 Aralık 2010

"Cala Boca Galvao" Efsanesi


Bugün Haberturk'teki bir yazıyla başladı hikaye. Şu adresten görebileceğiniz yazı, Twitter'da 2010 yılında "trending" olan başlıkları listeliyor. Genel hatlarıyla pek anlamlandıramadığımız işler yok listede. Ama dikkatimi çeken, anlamsız bir madde var: Dünya Kupası top10'unda 7 numara: "Cala Boca Galvao". Parantez içinde de Portekizce bir slogan olduğu yazıyor. Eh, araştırıyorum tabi.

Araştırdıkça da beni benden alan bir hikaye çıkıyor ortaya. Belki de internet tarihinin en büyük şakalarından biri, Brezilya'dan tüm dünyaya yayılıyor. Brezilyalılar dünyayla dalga geçiyor kısaca. Nasıl mı?

Önce mevzuya fikir babası olan Galvao Bueno amcayı anlatarak başlamak gerek. Brezilya'nın en ünlü maç anlatıcılarından olan Galvao, Brezilya milli maçlarını anlatmakla meşhur bir amcamız. 1950 doğumlu, yıllarını bu işe vermiş, Formula1'le ünlenmiş. Son yıllarda ise kendisinin maç sırasında ve dışında kırdığı potlar youtube aleminde ünlenmiş. Ayrıca kendisi için bombastik bir klişe makinesi benzetmesi var. Ömer Üründül-İlker Yasin-Ümit Aktan karışımı bir adam düşünün işte.

Twitter çılgınlığı ise Dünya Kupası'nın açılış töreniyle başlıyor. Açılış maçındaki anlatımı yine tepki çeken Galvao için, Brezilyalılar "Cala a boca Galvao" (Kapa çeneni Galvao) içeren tweet'ler atmaya başlıyorlar. O cuma günü bu metin, Brezilya'da trending topik oluyor ve Brezilyalılar turnuva süresince bu cümleyi mimlemeye devam ediyor.

İşte asıl komedi de tam burada başlıyor. Brezilyalı olmayan Twitter kullanıcıları doğal olarak bunun ne anlama geldiğini merak ediyor. İlk düşünceler ve daha doğrusu verilen yanlış cevaplarla, Galvao'nun Gaviao kelimesiyle olan benzerliğinden ötürü (Gaviao - atmacanın portekizcesi) nesli tükenmekte olan bu kuşu kurtarmak için yazılan bir cümle olduğu yönünde fikir gelişiyor. Bu sırada "galvaoinstitute" adıyla açılan sahte twitter hesabı, Portekizli olmayan kullanıcılar için bir düzmece tertip ediyor: "CALA BOCA GALVAO" cümlesini retweet eden her kişi için bu kuşları kurtarmak adına 0,10$ bağışlanacağı anons ediliyor.

Cumartesi günü ise işler iyice gelişiyor. Fernando Motolese adındaki bir komedyen, 1 dakikalık bir video hazırlıyor. Hatta bu işin seslendirmesi için İngiliz aktör Stewart Clapp ile anlaşıyor. 32 saat uğraşıp, alttaki videoyu pazar günü yayına veriyorlar:



Video 500.000'i aşkın kez izleniyor, salı gecesi de cümle dünyada "trending topic" haline geliyor. Her şey burada bitmiyor tabi. Daha az büyüyen bir şaka da, "Cala Boca Galvao"nun Lady Gaga'nın bu zavallı kuşları kurtarmak adına yeni yazdığı şarkı olduğu şeklinde başlıyor.


Videonun bazı etkilerini görmek için tıklayın.


Bu şaka tüm Brezilya'yı sarıyor ve hatta ünlü yazar Paulo Coelho da attığı bir tweet'le şakaya katılıyor:

paulocoelho: CALA BOCA GALVAO is the Brazilian version of a homeopathic remedy SILENTIUM GALVANUS

En sonunda tüm Brezilyalılar, hep birlikte şu mim'i retweet'lemeye başlıyorlar:

"CALA BOCA GALVÃO is the biggest internal joke in history. A whole country [Brazil] is laughing and the rest of the world doesn't understand anything" (Cala Boca Galvao, tarihin en büyük dahili şakasıdır. Bütün bir ülke (Brezilya) gülüyor ve dünyanın geri kalanı hiçbir şey anlamıyor!)

Bu tweet sayesinde de metin bir süre daha trending topiklerin tepesinde kalıyor.

Yankıları büyük oluyor tabi bu internet vakasının. İçlerinde NYTimes da olan çeşitli siteler haber yapıyor. Wikipedia'da daha sonra silinecek, iki resmi başlık açılıyor. Çeşitli flaş oyunlar çıkıyor ortaya, Galvao'nun çenesini kapatan.

En bombası da Kuzey Kore maçında bir pankart açılıyor alttaki gibi:


Televizyonda da görülüyor pankart, ama sonradan kaldırılıyor.

2010'un en komik hikayelerinden birini dinlediniz efendim. Viral meraklılarına duyurulur!